vrijdag 13 februari 2009
Artikel Eindhovens Dagblad


EINDHOVEN – Net zo moeilijk als olie en water mengen, is meisjes interesseren voor techniek. Denken we. Want Virma Durinck-Lourens, oprichtster van de Stichting Diversiteit en Techniek en de drijvende kracht achter het project meisjes en Techniek, vindt dat we ons bij die wijsheid vooral niet moeten neerleggen.

Het project dat donderdagochtend van start ging op het Stedelijk College in Eindhoven heeft niet als doel om meisjes te dwingen voor techniek te kiezen. Maar wel om hen techniek te laten betrekken bij de studiekeuzes die ze als dertien- en veertienjarigen nu moeten maken, zegt Virma Durinck-Lourens . ” Als ze het maar willen overwegen. Dan is er al veel gewonnen.”

Feit is nu dat bij de 180 leerlingen die voor het derde en vierde studiejaar techniek hebben gekozen maar twee meisjes zijn, zegt Bart van der Heijden, hoofd van de afdeling Techniek van het Stedelijk College aan de Avignonlaan.

Dat kan anders want, zoals bleek uit een film die werd vertoond voor een groep van zo’n zeventig meisjes, in de techniek zijn er heel veel verschillende beroepen die ook meisjes aanspreken.

Actrice en cabaretière Gerda Havertong, uitgenodigd om de aftrap te verrichten van het project (‘Dag, vrouwen in de dop’) riep niet alleen de veelal allochtone meisjes op om in zichzelf te geloven (‘Weet dat je goud waard bent’), maar drong er ook bij de ouders op aan om hun kind te stimuleren. “School is het verlengstuk van thuis. Ouders, u bent mede de oorzaak als het mislukt. Zorg dat je alle leraren kent en dat je kunt meepraten.” Die stimulans krijgen kinderen vaak niet, weet Gerda Havertong uit eigen ervaring: ” Ik wilde vroeger schooljuffrouw worden. Maar acteren leek me ook leuk. Toen ik op mijn tiende in Suriname een liedje zong voor de radio, kreeg ik van mijn vader te horen: ‘Dit nooit meer. Je haalt je familie door het slijk’. Maar ik wist niet eens wat slijk was.”

In een korte, ontroerende one-woman-show krijgt ze de meisjes zo ver dat ze haar Surinaamse liedje gaan meeklappen en meezingen: ‘Gotu e bari. Pingelinge pangelang.’ (Goud rinkelt). “Een liedje dat wil zeggen dat we allemaal belangrijk zijn. We rinkelen allemaal”, houdt ze de leerlingen voor, die haar woorden gretig lijken op te zuigen.

“Leraren zouden huisbezoeken moeten afleggen bij ouders van leerlingen van wie ze vermoeden dat die een keuze maken die hen opgelegd wordt”, suggereert ze na afloop van haar show. “Maak daarvoor ruimte vrij in het rooster.”

“Wat betreft ouderparticipatie hebben we nog een hele slag te maken” , zegt Virma Durinck-Lourens. “Participatie is een voorwaarde voor integratie. Er is nu nog een groot, onaangeboord potentieel.” Dat Gerda Havertong de meisjes in het hart raakte, bleek na afloop. Mamoed gaf haar en Virma Durinck-Lourens spontaan een knuffel: “Ik vond het heel mooi” .

door Rieks Holtkamp, artikel