12 februari 2009

Op 12 februari waren leerlingen, ouders, sponsoren en andere gasten deelgenoot van een enorme betrokkenheid, meedenken, enthousiasme en samenwerking tussen het Stedelijk College Eindhoven, Fontys hogeschool, de stichting Diversiteit & Techniek en anderen bij de aftrap van de technische workshops “Tech = Beautiful” voor meisjes. Deze aftrap werd begeleid met rapmuziek en dans door de leerlingen van de school zelf gemaakt. Dit was bijzonder om te zien.

Na de aftrap hebben de 75 meisjes de rest van het ochtendprogramma, als een soort startup, een drietal mini workshops gevolgd op het gebied van hout, bouw, ICT en metaal.
Afgelopen week zijn de eerste echte workshops van start gegaan en zijn de meisjes begonnen met het werken aan hun persoonlijke product (de R&B box), een integratie van hout, bouw, ICT en metaal. Zij vinden het erg leuk en zijn enthousiast. Dit kwam ook bij de eerste evaluatie met docenten, afgelopen vrijdag, duidelijk naar voren.
Ook in mijn persoonlijke contacten met een aantal meisjes bleek hun enthousiasme.

Het Stedelijk College zal de workshops als vast onderdeel in het nieuwe lesprogramma opnemen. Dit is een stap op weg naar verduurzaming van het programma.

De eerste stap om meisjes met techniek in aanraking te laten komen, is dus succesvol geweest. Ik ben benieuwd hoe, na de serie workshops, e.e.a. zich uiteindelijk laat vertalen in een positief beeld over techniek en keuzes die zij later zullen maken.

Wij zijn ook blij met de aandacht van de pers o.a. Eindhovens Dagblad, Groot Eindhoven en De Trompetter.

Virma Durinck-Lourens